Szedhető fajták: magyar kajszi, gönci magyar kajszi, ceglédi óriás, ceglédi bíbor.
A fajták jellemzői:
Magyar kajszi: általában július közepén érik, idén ez korábbra tolódott, jó termőképességű. Közepes méretű (45 grammos), gömbölyded, oldalról kissé lapított gyümölcsét sokféle módon lehet felhasználni. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott.
Gönci magyar kajszi: gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű mint a magyar kajszi, szintén július közepén érik.
Ceglédi óriás: mérete nagy, hagyományos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes.
Ceglédi bíbor: friss fogyasztásra és befőtt készítésre is kiváló fajta. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 30-50%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes.